Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2016 16:21 - Полша
Автор: malkiteneshta Категория: Туризъм   
Прочетен: 947 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 13.10.2016 16:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Мислих си: „Близо е, близо е“.

Няколко часа по-късно вече пътувах в автобуса за Краков. Всъщност наистина беше близо ….след 26 часа вече бяхме там. Първото нещо, което ТРЯБВАШЕ да направим беше да се разходим, за да се разтъпчем. Бяхме схванатиimage Никой не знаеше кога ще бъдем настанени в отреденото ни „лъскаво“ общежитие. Потеглихме към центъра.Без да знаем от къде и как да стигнем, се озовахме на Главния площад. Оказа се, че той е най-големият средновековен площад в Европа. Той е сцена на много редовно провеждащи се фестивали.

image

Да, красив е!
И така всички извадихме телефоните и апаратите си. Хубавите гледки не трябва да се изпускат. Естествено и аз се натоварих с тази задача да снимам и снимам.

image

А от фотографията преминахме и към кафето!

image              image

Вече бяхме готови и да проучим кафенетата. Попаднахме на едно изключително приятно местенце с хубава музика. Ако отидете в Краков, задължително трябва да посетите Bania Luka.

image

Ето, че вече имате и адреса. Bania Luka е подходяща както за сутришно/ следобедно кафе, чай, така и за нощни птици с желание за вино, бира и т.н.
Продължавам….настанихме се….. Предпочитам да не ви показвам снимки от общежитието (това не е добрата страна на Краковimage ). Имаше обаче нещо, което ни впечатли и то беше кухнята му. Готвачът си беше добър, а храната много вкусна. За тези, които не са запознати в Полша поднасят гозбите със захарница на всяка маса, вместо със сол. Всъщност някои неща наистина са вкусни със захар. Опитайте! Ще се учудите.
Нощният живот на Краков кипи на макс дори през седмицата. Улиците са оживени, баровете и клубовете са препълнени, а хората са отворени за нови преживявания. Повечето барове се намират в подземни изби и стари готически тунели. Изключително ми хареса, че живата музика е основна част от социалния живот в града, като на повечето места има джаз изпълнения.
Най-много ме плени атмосферата на еврейския квартал – Казимеж. Малки калдъръмени улички заобиколени от кафе-барове във френски стил с маси и столове изнесени на тротоарите и от малки арт магазинчета, от където можете да си купите всякакви ръчно изработени бижута. Мога да кажа, че си имам и любим бар, а именно Eszeweria . Сякаш си в пещера обсипана със свещи. Вечер е тоооолкова тъмноimage .

image    image
Както може да се досетите, прекарахме цяла нощ в Казимежimage
На следващата сутрин бързахме да покорим забележителностите….. или поне част от тях.
Съвсем наблизо до общежитието по път за Главния площад, преминаваме и през тази красота:
image

На главния търговски площад се намира катедралата „Дева Мария“, която е и най-голямата катедрала в Краков. Историята и е интересна, а именно, че двамата братя, които са я построили, са решили да направят две кули, но след като единият убил другия, направил своята кула по-висока.                   

image

В изяществото на замъка Вавел можете да разберете как някогашните полски крале са живели. Историята му е свързана с Вавелския дракон, чиято е и заслугата днес замъкът да съществува.

image

image   image

image

Да си кажа честно…. видяхме толкова невероятни и величествени сгради, а аз не помня имената им. Признавам се за виновна.

image    image

image    image

image

Влюбих се в Краков! Влюбих се в уличките. Влюбих се в цветята…… и в красотата!

image


Така…… вярно, че от трите реда и петте снимки много бегло можете да разберете за преживяванията ми, но истината е, че трябва да посетите това място. А аз продължих към Бялисток.
Бялисток! Какво да кажа за него?! С риск да изглежда като реклама, ще започна с хотела, храната, обслужването и удобството. Е, няма такова удоволствие! Хотелът се казва Podlasie. Всичко беше превъзходно.

image

image

 Щастливи! Само това мога да добавя.
Според много хора, пълно щастие няма. Аз смятам, че всичко зависи от теб самия, всичко е заложено в теб!
Тъй….. градчето беше приятно. Имаше си плюсовете и минусите. Аз наблягам на плюсоветеimage Например зеленото!

image       image

И една прекрасна сграда – Браницкият дворец в готически стил.

image

И невероятният му двор!

image   image

image   image

image

Там си позволих и да се вживея като фотограф след като видяхме двойка младоженци да позират за фотосесия.

image

Относно нощния живот на Бялисток ….. имахме малко премеждия. Прекалено много комерсиализация и на единственото underground местенце не ни пуснаха, защото имаше частно партиimage В крайна сметка се комерсиализирахмеimage
А сутрешното ни кафе…. Отидете в Sherlock Holmes Pub! Вкусно кафе, добро обслужване и персонал избиран чрез конкурс за красота, убедена съм.
Пускам една наша телефонна снимка и ще последват няколко апаратни : ))))

image

image  image

image  image

Точно в този ден си и пътувахме за България. Носталгията я имаше, както винаги след уютните местенца, на които сме били. Продължение няма да имаimage

До скоро!




Тагове:   Poland,   travel,   забавление,   пътуване,   Fun,   Полша,   Краков,   KRAKOW,


Гласувай:
8



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: malkiteneshta
Категория: Хоби
Прочетен: 26404
Постинги: 16
Коментари: 40
Гласове: 36
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930